sfnet.atk.linux-FAQ: Eli useimmin kysytyt kysymykset Linuxista | ||
---|---|---|
Edellinen | Luku 6. Kovalevy, osiointi, tiedostojärjestelmät | Seuraava |
Varmista, että käytettävissä on tarvittavat käynnistyslevykkeet. Niitä tulet todennäköisesti tarvitsemaan. DOS-boottikorpulla on syytä olla sys.com ja fdisk.exe, Linuxin puolella distribuution rescue-levyke on juuri oikea työkalu. Varmista, että käynnistyslevykkeet myös toimivat.
Asenna uusi kiintolevy koneeseen.
Osioi uusi levy haluamallasi tavalla. Alusta DOS-osiot DOSista ja Linux-osiot mke2fs-komennolla Linuxista. Sivutusosio alustetaan mkswap-komennolla. Haluttu käynnistysosio merkitään aktiiviseksi Linuxin fdiskillä (DOS:in fdisk ei suostu merkitsemään aktiiviseksi kuin ensimmäisen kiintolevyn osioita)
Kopioi kaikki tieto vanhoilta osioilta uusille. Linux-maailmassa toimii cp -a. Joskin Unix-maailmaa laajemmin hallitsevat käyttävät kahta toisiinsa putkitettua tar-komentoa, koska se toimii myös niissä unixeissa, joiden cp-komento on vajaakykyinen. Tässä esimerkki kopioinnista tar-käskyllä:
# (cd / && tar cpf - . --exclude new-disk \ --exclude proc) | (cd /new-disk && tar xpf -) |
DOS-tiedostojen siirron voi tehdä Linuxista käsin tai sitten DOS-komennoilla omien mieltymysten mukaisesti.
Varoitus |
jos DOS onkin itse asiassa Windows95 (tai uudempi), kopiointi "aidosta DOS-tilasta" ei välttämättä tee hyvää VFAT-tiedostojärjestelmän pitkille tiedostonimille. Tällöin kannattanee käyttää xcopy-komentoa Windowsin DOS-ikkunassa sopivien vipujen kanssa. |
Tässä vaiheessa on hyvä hetki käydä DOSissa ajamassa sys-komento uudelle DOS-osiolle. Linuxissa kannattaa tutustua lilo:n dokumentaatioon ja sorvata komentorivi, joka asentaa lilo:n uudelle levylle huomioiden, että uusi levy ei ole vielä oikealla paikallaan... mutta se ei ole pakollista. Uudella levyllä oleva /etc/fstab:in kopio on syytä korjata uuden tilanteen mukaiseksi.
Ota vanhat levyt pois ja laitetaan uusi lopulliselle paikalleen ensimmäiseksi kiintolevyksi. Älä hukkaa vielä vanhoja levyjä eikä niiden käyttöön mahdollisesti tarvittuja BIOS-asetuksia!
Käynnistä kone uudelleen ja katso mitä tapahtuu. Jos kaikki meni putkeen, koneen pitäisi käynnistyä kiltisti. Mahdollisesti kuitenkin jotain menee hiukan pieleen, siispä:
jos BIOS-tarkistus menee läpi, mutta kone pyytää käynnistyslevykettä tai ilmoittaa jotain tyyliin "PRESS A KEY TO REBOOT" tai jopa "NO ROM BASIC", oikeaa osiota ei kenties ole merkitty aktiiviseksi. Tällöin käynnistetään kone levykkeeltä ja asetetaan aktiivinen osio oikein fdisk-komennolla. Toinen mahdollisuus on, että DOSin käynnistysosiolle jäi antamatta SYS-komento tai Linux-puolella unohtui lilo-komento. Aja sys C:-komento DOS-boottikorpulta tai LILO:n tapauksessa katso seuraavaa kohtaa.
Jos lilo ei toimi, otetaan esiin Linux-käynnistyslevyke, annetaan käynnistysoptioksi esimerkiksi root=/dev/hda<uuden_roottipartition_nro> ja valmistaudutaan muokkaamaan /etc/lilo.conf-tiedostoa ja ajamaan lilo uudelleen.
jos Linux tipahtaa ylläpitotilaan (single user mode), korjataan todennäköisesti /etc/fstab-tiedostossa oleva kirjoitusvirhe. Juuriosion saa pois read-only -tilasta komennolla mount -o remount,rw / . Mukavaa on myös osata liittää /usr-hakemisto jonnekin täysin vapaavalintaiseen liitospaikkaan, tai vaihtoehtoisesti osata korjata /etc/fstab vi:llä ilman manuaalisivuja... :)
Tee mahdolliset muut virittelyt kiintolevyjen järjestyksen muuttumisen seurauksena. Jos jotain unohtui, kytketään vanha(t) levy(t) rinnalle ja kopioidaan tarpeelliset talteen.
Valmista! Nyt voikin sitten tehdä ensimmäisen varmuuskopion uudesta tilanteesta. Vanhat levyt arkistoidaan tai aivopestään ja siirretään toisiin tehtäviin taikka avataan ja hiekkapuhalletaan, tarpeitten ja mieltymysten mukaan. Lisää kertoo Hard Disk Upgrade mini-HOWTO.